De naam Leekzicht is gekozen omdat 80 meter verder op het gebied Leek begint. Het Leek was rond 1900 een moerassig gebied. Het is in de crisis rond 1928 in cultuur gebracht en verkaveld in mooie vierkante percelen. Er zijn toen 4 rechte zand wegen aangelegd, en de sloten zijn toen gegraven door mensen van de werk verschaffing.

Op de grens van het Leek kronkelde de Boerdonkse Aa dit was ook de gemeente grens, op oude kaarten is dit nog te zien. Het Leek bestaat uit leem-achtige zand-grond, zeer geschikt voor grasland. Van het toemalig riviertje is nu niets meer te zien, een nieuwe waterloop is 200 meter verder op in het Leek gegraven.

De familie van Asseldonk komt oorspronkelijk uit Veghel (Beukelaar) omstreeks 1550. In 1787 is Hendricus geboren woonachtig aan het Ham in Veghel, en is omstreeks 1826 verhuist naar de Hoek in Erp. De in 1825 is geboren Willem opgegroeid aan de Hoek in Erp, heeft omstreeks 1845 een boerderij gebouwt aan de Coxsebaan in Boerdonk. Deze boerderij stond 50 meter verderop in het gebied Leek. In 1857 is Hendrick geboren en heeft in 1903 de Boerderij gebouwd die nu aan de Coxsebaan 4 te Boerdonk staat. In 1892 is geboren Martinus van Asseldonk en heeft altijd geboerd op de boerderij die er nu staat. Tot zijn zoon Henricus (Harrie) van Asseldonk geboren in 1932 het bedrijf heeft overgomen en verder heeft uitgebreid. Zijn zoon Martinus (Marcel) geboren in 1960  en de huidige bewoner die met Henricus (Dirk) de 6de generatie dit bedrijf probeert voort te zetten.

Teksten: Henricus (Harrie) van Asseldonk (opa van Dirk.)

 

 
 
 

Leekzicht: Natuurlijk beleven
Vul hieronder uw postcode in, en plan uw route naar Leekzicht Sport- en spelboerderij.
Plan uw route
Vul uw postcode in:
Sport- en spelboerderij Leekzicht - Coxsebaan 4 - 5469 NG - Boerdonk - E-mail: info@leekzicht.nl
Aanmelden Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van Leekzicht.
Volg Leekzicht
Sport- en spelboerderij Leekzicht is mede tot stand gekomen door het Europees Landbouw- fonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.
Op zoek naar een VVV-kantoor? Dan bent u bij Leekzicht aan het goede adres. Leekzicht staat u graag te woord.